Tuesday, December 1, 2009

TOKOH WIRA MAAL HIJRAH
ANUGERAH TOKOH WIRA MAAL HIJRAH
KEMENTERIAN PERTAHANAN 1429H/2008M
****************************************


AKTIVITI KEMASYARAKATAN


Mengimbau Zaman Kanak-kanak

Membaca rentetan sejarah kehidupanku semasa kecil, aku diasuh oleh kedua ibu bapaku mengikut gaya dan cara lama, kaedah punitive, tiada kaedah psikologi. Setiap kesalahan mesti dihukum. Kalau masa tu buat salah, tiada amaran awal atau amaran akhir, masa tu juga akan dihukum, tanpa tangguh. Jenis hukuman juga seperti tiada pilihan, semuanya berbentuk pukulan, tamparan atau sebatan. Tiada masa nak tunjuk contoh terlebih dahulu sebelum menjatuhi hukuman. Setiap larangan (JANGAN) adalah undang-undang.

Kaedah pengajaran ini 'applicable' dalam semua perkara, sama ada untuk kerja, urusan dalam rumah, waktu belajar, waktu mengaji sementelahan waktu bermain, undang-undang dan peraturan yang sama akan digunapakai.

Penglibatan dalam khidmat kemasyarakatan semasa kecil hanyalah terhad kepada kerja-kerja gotong royong dikampung semasa majlis kenduri-kendara, membersihkan kawasan surau atau masjid, membersih/menebas semak taliair (jawa = mancah).

Di kampung dahulu, kalau majlis perkahwinan, tak ada istilah 'catering' seperti sekarang. Semua dibuat secara gotong royong. Bangsal tempat makan tetamu serta pinggan-mangkuk adalah hak orang-ramai (barang kongsi). Seminggu sebelum majlis diadakan, gotong royong untuk mengusung bangsal dan mengangkut pinggan-mangkuk akan bermula. Guna basikal. Dua tiga orang saja yang ada motorsikal. Setiap rumah mesti ada wakil. Kanak-kanak cukup suka masa ni, menyibuk (membantu).


Inilah rupa bangsal tempat tetamu makan dalam kenduri kahwin dulu-dulu


Semasa majlis kenduri kahwin, paling seronok jadi penanggah. Penanggah ialah melakukan kerja secara sukarela membantu tuan rumah semasa majlis perkahwinan. Tukang masak biasanya telah ada orangnya, pakar masak nasi minyak dalam kampung itu. Kerja tukang masak tak akan ada yang mengacau, dia saja yang tahu sukatannya. Yang lain cuma bantu dia membasuh beras dan jaga kayu api sahaja.

Waktu menyembelih, menyiang, memotong dan membasuh ayam, walaupun kerja agak kotor dan bau hanyir, tetap ada keseronokannya. Kumpul tongkeng ayam untuk dibakar. Patut la orang tua-tua tak bagi budak-budak makan tongkeng ayam! Sodap rupanyeeeeee.

Kerja penanggah bermula pada malam sebelum hari kenduri. Malam itu semua pemuda kampung akan datang untuk mengupas/memotong bawang, kentang, daging, dan rencah-rencah bahan masakan. Kadang kala menggoreng ayam pun bermula pada malam ini. Seronoknya malam ini ialah dapat mengintai anak-anak dara yang berkerja di dalam rumah. Peluang untuk menatap muka adalah semasa menyerahkan dulang-dulang minuman/kueh untuk hidangan penanggah.Hari sebenar, kerja penanggah bermula awal pagi. Memasak nasi dan lauk-pauk. Penanggah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil seperti pembuat air minuman, pengangkat hidangan, pencuci pinggan-mangkuk, pembahagi bungkusan untuk tetamu (Jawa = berkat). Penanggah juga bertugas membungkus berkat yang perlu diselesaikan sebelum ketibaan tetamu.Walaupun kerja pencuci pinggan kotor adalah dianggap paling kotor, tapi ia tetap seronok sebab mana-mana lauk (khususnya ayam) yang tak abis, masa tu la nak melantak puas-puas.

Itu kerja-kerja kemasyarakatan masa zaman kanak-kanak dan juga zaman bujang di kampung.

Bila dah masuk askar, especially waktu bujang, kerja-kerja kemasyarakatan semuanya dibuat atas nama 'detail'. Sesekali balik kampung, seronok dapat sama-sama join kawan-kawan sekampong buat gotong-royong. Bila dah kawin, sesekali jenguk ke belakang, tenguk orang kampong buat kerja sambil layan sembang. Ye la...kawan-kawan lama dah tak ada, ada pun sorang dua je, jadi layan sembang dengan orang tua-tua je.

Masa bertugas di TUDM Kuching (1981-1983) aku menjadi Timbalan YDP Agama Islam, membantu Lt Mazlan Mohd Noor. Tuan Guru Syed Mohamad adalah Guru Agama Pangkalan masa tu. Beliau bersara sebagai Mejar.


Penglibatan Awal

Aku mula berjinak-jinak secara serius dalam kerja kemasyarakatan ialah semasa aku duduk di Seksyen 17, Shah Alam selepas aku tamat belajar di ITM pada tahun 1989. Rumah sewaanku (Jalan 17/14A) berhampiran dengan surau Al Amin. Jadi aku selalu bersolat jemaah maghrib dan isyak. Lama-lama aku menjadi rapat dengan kariah di situ. Dengan sedikit ilmu dan keberanianku, aku mula mengazan dan sesekali jadi imam bila Pak Imam atau Pak Bilal tak ada.

Antara 1989-1993 aku semakin aktif. Aku kemudiannya dilantik jadi Setiausaha Surau. Aku selalu terlibat dalam aktiviti memungut derma surau di kawasan berkenaan, lama-lama jadi popular. Ramai kenalan. Kemudian aku dilantik jadi Pembantu Imam (Imam II). Ketua Imam masa tu ialah Tuan Hj Mohd Noor (kerja di MAS Subang). Imam II sebelum ini, Hj Mohammad Mokhtar (allahyarham) agak kurang sihat selepas menjalani 'by-pass'. Sebagai imam, selalulah aku mengetuai majlis membaca Yasin, tahlil, marhaban dan doa selamat di rumah-rumah ahli kariah. Aku turut mengimami Solat Tarawikh, Solat Hari Raya dan juga pernah dilantik menjadi Pembantu Amil Zakat Fitrah. Kenangan yang cukup manis dalam perjalanan hidupku.

Sehinggalah aku berpindah ke OMQ (JKR 4501) pada bulan Januari 1993. Suasana amat memilukan semasa keluargaku berpindah. Dimana begitu ramai jiran tetangga dan ahli kariah surau Madrasah Al Amin yang membantu 'loading' ke atas trak dan mengucapkan selamat jalan. Aku tak dapat menahan sedu dan tangisan semasa berucap mengucapkan selamat tinggal.


Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SKDTHO

Mula-mula pindah ke OMQ 4501, Lorong Golok, MINDEF aku kurang bersosial dengan masyarakat keliling. Dalam Kem tak ada surau yang dekat rumah. Kalau bulan puasa aku bertarawikh di Surau Amirul Mukminin di Blok Bujang Rej Semboyan (dekat dengan Guard Room). Sehinggalah DTHO dibuka dalam tahun 1994/95 dan ada surau dibina di situ.

Di Shah Alam, Hafeez dan Fazeerra belajar di Sek Ren Islam Qurratul Ain (Darul Arqam). Masa pindah OMQ, Hafeez di Tahun 3 dan Fazeera di Tahun 2. Mereka bertukar ke Sek Ren Islam Al Amin di AU2 Keramat.

Apabila SKDTHO (dalam Kem) siap, aku pindahkan keduanya ke sekolah aliran kebangsaan lebih kurang tahun 1995. Semasa Mesyuarat Agong pertama PIBG SKDTHO aku dilantik menajdi AJK. YDPnya ialah Kol Hayata Elias (11 Bgd) dan Naibnya Lt Kol Mokhtar. Pada tahun berikutnya aku dilantik menjadi Naib YDP. YDPnya ialah Lt Kol Mohd Anuwar. Pada tahun ketiga AGM aku dipilih menjadi YDP dan kekal selama 3 tahun berturut-turut.

Pada AGM tahun 1999, aku menarik diri dari dicalunkan kerana agak sibuk dengan komitmen di MTAT. Setelah tamat MTAT, dalam tahun 2000 aku dipilih lagi sebagai Naib YDP selama 2 tahun berturut-turut sehinggalah aku tidak lagi hadir dalam AGM kerana komitmen tugas yang makin bertambah.

Guru Besar SKDTHO mulai 1995 - 2000 ialah Encik Bahardin, kemudian digantikan oleh Encik Md Zain bin Hamzah.
Surau Al Firdaus DTHO

Surau Al Firdaus dibuka lebih kurang tahun 1996 atau 1997. Mulanya aku hanyalah sebagai jemaah biasa sahaja kerana surau tersebut adalah untuk kariah DTHO. Majoriti yang datang adalah LLP yang tinggal di blok-blok berhampiran. Pegawai agak jarang yang nampak. Aku juga suka bergotong-royong bersama kariah apabila ada majlis-majlis keramaian/aktiviti surau dan kerap juga mengimami solat jika ustaz bertugas tidak hadir. Lebih kurang tahun 2003 aku dilantik menjadi Timbalan Pengerusi Surau sehingga aku berpindah ke Desa Wangsa Keramat (DWK) pada tahun 2007. Pengerusinya ialah Pegawai KAGAT, Ustaz Mohd Zaini Nasir.

Demi ALLAH, apa yang aku buat selama ini bukanlah ada niat untuk mendapat publisiti atau anugerah. Prinsip hidup aku, ke mana sahaja aku berpindah, kalau nak hidup bermasyarakat, nak jumpa kawan yang baik, kenalah pergi surau. Itu saja. Apa jua jawatan dan kerja yang diamanahkan hanyalah satu sumbangan yang amat kecil berbanding dengan apa yang sepatutnya kita buat sebagai orang Muslim.

Semasa bertugas di MTU-Materiel (2004-2007) aku pernah dilantik mewakili TUDM sebagai Panel Pemilih Anugerah Maal Hijrah selama 3 tahun berturut-turut sehingga aku ditukarkan ke MLU pada April 2007. Pada tahun 2008 aku diarahkan untuk mengisi borang pencalonan Tokoh Wira Maal Hijrah untuk mewakili TUDM.-PUNCAK CAPAIAN-
ANUGERAH WIRA MAAL HIJRAH

KEMENTERIAN PERTAHANAN 1429H/2008M


ANUGERAH Tokoh Maal Hijrah 1429H/2008H peringkat Kementerian Pertahanan yang diadakan minggu lalu dianggap pencetus semangat dan perangsang kepada setiap anggota dan pegawai Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam menunaikan tanggungjawab mereka mendaulatkan keselamatan negara, bangsa dan agama.

Melalui pengiktirafan itu, anggota terpilih percaya sokongan moral melalui anugerah itu akan mendorong mereka berusaha lebih gigih lagi dalam meningkatkan kualiti kerja, sekali gus mengharumkan nama ATM melalui aktiviti agama dan sosial.

Lapan anggota terdiri dari lima lelaki serta tiga wanita terpilih menerima anugerah berkenaan mengikut kategori masing-masing membabitkan ketiga-tiga cabang ATM yang disampaikan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin.

Mereka ialah Lt Kol Toharudin Abd Rashid TUDM yang bertugas di Markas Logistik Udara Pangkalan Udara, Kuala Lumpur yang terpilih sebagai penerima Anugerah Wira Maal Hijrah manakala Ustaz Jalal Abas daripada Markas Staf Stesen Kuantan, menerima Anugerah Tokoh Khas Maal Hijrah.

Anugerah Bilal Ibnu Robah diterima Pegawai Waran (PW) Ahmad Termizi Hamid (Tentera Darat) ; PTI Ramli Yahaya (TLDM) ) dan Sarjan Yahaya Abdullah (TUDM).

Tiga wanita menerima anugerah sama ialah Datin Sri Hany Lubis Raja Endamora Lubis (TDM), Siti Azanah Mohd Diah (TUDM) dan Aminah Sidik dari Markas Staf Stesen Kuantan.

BERITA HARIAN 18 FEB 2008.
Wira Maal Hijrah Kementerian Pertahanan

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR


DALAM kesibukan menjaga sempadan dan keselamatan negara, Kementerian Pertahanan serta Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak lupa meraikan sambutan Maal Hijrah pada 14 Februari lalu.

Sambutan tahun baru kalendar Islam itu disambut meriah dengan majlis penganugerahan tokoh Maal Hijrah dijadikan acara kemuncak pada hari berbahagia tersebut.

Ternyata Kementerian Pertahanan dan ATM bersatu padu bagi menghayati sejarah dan ajaran Islam, sebagai penyuluh hidup dan landasan warga tentera serta kakitangan awam kementerian itu.

Majlis tersebut diserikan lagi dengan kehadiran Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin dan Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal.

Hadir sama, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Abu Bakar Abdullah dan panglima-panglima dari ketiga-tiga perkhidmatan (darat, laut dan udara).

Dalam ucapannya Zainal berkata, penganugerahan wira serta tokoh penerima Maal hijrah lain tahun ini diharap dapat membentuk kakitangan dan anggota yang berakhlak mulia dalam kehidupan seharian.

Anugerah tertinggi majlis itu, iaitu ‘Wira Maal Hijrah’ telah diberikan kepada Leftenan Kolonel Toharudin Abd. Rasid TUDM berusia 49 tahun.

Beliau yang berasal dari Batu Pahat, Johor, menunjukkan kecemerlangan ketika berkhidmat di Bahagian Perolehan, Perbendaharaan Kerajaan Malaysia dan antara tugas yang dipikul berkaitan rundingan kontrak antara Malaysia dengan negara-negara lain.

Bapa kepada enam orang anak ini memiliki Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pentadbiran Perniagaan (Sumber Manusia) dari ITM dan Ijazah Sarjana juga dalam bidang sama dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Selain kecemerlangan tugas, Toharudin yang merupakan pensyarah sambilan di Universiti Terbuka Malaysia juga menunjukkan minat mendalam dalam bidang ilmu dan keagamaan. Dalam kesibukan kerjaya serta menguruskan rumah tangga, beliau masih sempat mempelajari bahasa Arab dengan mengikuti kelas malam di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak.

Tidak terhenti di situ, suami kepada Adibah Taha ini juga sangat mencintai seni pengajian kitab suci Islam itu dan taranum (melagukan bacaan al-Quran). Kecintaannya terhadap bacaan ayat-ayat suci terbukti sehingga terpilih mewakili TUDM ke beberapa pertandingan tilawah al-Quran.

Dari segi sumbangannya kepada masyarakat setempat, Toharudin sangat aktif berkhidmat di surau-surau serta masjid-masjid sekitar tempat tinggalnya. Sewaktu menetap di Pangkalan Udara TUDM Kuching, Sarawak, beliau pernah dipertanggungjawabkan menjadi Timbalan Yang Dipertua Agama di pangkalan tentera itu.

Semasa menetap di kawasan perumahan awam di Shah Alam, Selangor pula, Toharudin turut diberi kepercayaan oleh penduduk sekitar Seksyen 17 sebagai Setiausaha merangkap Imam Surau Al-Amin di situ. Beliau pernah juga berkhidmat sebagai Pembantu Amil di kawasan tersebut.

Dalam skop yang lebih kecil, ketua keluarga ini dilihat telah berjaya menerapkan ajaran Islam kepada anak-anaknya. Anak sulungnya merupakan graduan Diploma Tahfiz Al Qur'an dari Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Kuala Kubu Bahru dan dijadual melanjutkan pelajarannya ke Universiti Imam Muhammad Bin Saud di Riyadh, Arab Saudi, Mac depan. Manakala anak keduanya (perempuan) sekarang berada di tahun akhir Kursus Diploma Pengajian Al Qur'an dan AsSunnah di Kolej Universiti Antarabangsa Selangor (KUIS).

Pemilihan Toharuddin sebagai Wira Maal Hijrah dilihat tepat dengan tema sambutan Kementerian Pertahanan tahun ini, Menjana Ummah Gemilang.

Senarai penerima anugerah sempena Sambutan Maal Hijrah Kementerian Pertahanan 2008

Anugerah Wira Maal Hijrah

- Lt. Kol. Toharudin Abd. Rashid dari Markas Logistik Udara, Pangkalan Udara Kuala Lumpur.

Tokoh Khas Maal Hijrah

- Jalal Abas (awam) dari Markas Staf Stesen Kuantan

Anugerah Bilal Ibnu Rabah

* Pegawai Waren I Ahmad Termizi Hamid (Tentera Darat) dari Kompeni Perubatan Para

* Pegawai Waren I Ramli Yahaya (Tentera Laut Diraja Malaysia) – Sumber Manusia, Pembangunan Markas Tentera Laut

* Sarjan Yahaya Abdullah (TUDM) – Bahagian Kejuruteraan Markas Tentera Udara

Anugerah Srikandi Maal Hijrah

* Datin Sri Hany Lubis Raja Endamora Lubis dari 1 Divisyen (Bakat)

* Siti Azanah Mohd. Diah (awam) dari Pangkalan Udara Kuala Lumpur

* Aminah Sidik (awam) – Markas Staf Stesen Kuantan

Anugerah Masjid/Surau contoh

* Masjid Al-Syuhada Kem Sungai Udang, Terendak, Melaka.

Utusan Malaysia- 18 Feb 2008


Aktiviti Selepas Menerima Anugerah

Surau Al Islah DWK

Aku berpindah ke DWK kerana sebagai Lt Kol aku tidak lagi layak menduduki OMQ Gred C Mod. Di DWK aku duduk di Blok G-3-1 (Tingkat 3). Sebuah kondo yang cukup besar bagi aku. Ada 5 bilik tidur dan 4 bilik air.

Semasa aku pindah ke DWK, surau Al Islah telah mempunyai struktur AJKnya (2008/2009). Aku hadir sebagai jemaah biasa. Dalam AGM keduanya pada tahun 2008 aku dipilih menjadi Pengerusi Surau untuk sessi 2009/2010. sehingga aku meletak jawatan dalam AGM ke 3 pada bulan Apr 2010 kerana setelah dinaikkan ke pangkat Kolonel aku terpaksa berpindah ke Desa Tunku Osman Jewa (DTOJ) pada bulan Disember 2009.

Di DTOJ, terdapat sebuah surau yang dinamakan Surau Luqman Al Hakim. Waktu aku berpindah, surau ini juga telah mempunyai AJK Pentadbirannya sendiri (Sessi 2010/2011).

Pengerusi: Brig Jen Dato Dr Md Zain bin Bidin
Timbalan: Kol Nawawi bin Daud (KAGAT)
Setiausaha: Lt Kol Hj Azuha bin Shafie
Bendahari: Lt Kol Abd Hamid bin Nayan.


O my lord,
I don’t deserve thy blessing,
Of paradise,
Yet, I don’t have the strength,
To withstand,
Thy torments of hell fire,
Thus, accept my repentance,
And grant me,
Thy forgiveness for my sins,
For thou art the forgiver,
Of great sins.


MAJLIS TILAWAH ALQUR'AN MALAYSIA


TILAWAH AL-QUR’AN MALAYSIA


Almarhum Ustaz Dato' Hj Ismail bin Hj Hashim


Johan Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan

Bahagian Qari

 1. (1960) : En Abdul Hamid Desa (Kedah)
 2. (1961) : Tuan Haji Ahmad Maasom Pergau (Kelantan)
 3. (1962) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 1
 4. (1963) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 2
 5. (1964) : Tuan Haji Mohd Amin Hj Shamsuddin (Kedah)
 6. (1965) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 3
 7. (1966) : Tuan Haji Abd Majid Awang (Kelantan)
 8. (1966) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah) (untuk Tahun 1386 Hijrah)- 4
 9. (1967) : Tuan Haji Saidin Abd Rahman (Pulau Pinang)- 1
 10. (1968) : Tuan Haji Saidin Abd Rahman (Pulau Pinang)- 2
 11. (1969) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 5
 12. (1970) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 6
 13. (1971) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 7
 14. (1972) : En. Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Kedah)- 1
 15. (1973) : En. Affandi Haji Siraj (Johor)
 16. (1974) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- 8
 17. (1975) : Tuan Haji Ismail Hashim (Kedah)- Dato’ - 9
 18. (1976) : Tuan Haji Mokhtar Haji Ahmad (Kelantan)
 19. (1977) : En. Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Kedah)- 2
 20. (1978) : En. Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Kedah)- 3
 21. (1979) : Tuan Haji Shafie Kati @ Hj Sulaiman (Selangor)- 1
 22. (1980) : Tuan Haji Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Kedah)- 4
 23. (1981) : Tuan Haji Mohamad Hasri (Wilayah Persekutan)
 24. (1982) : Tuan Haji Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Kedah)- 5
 25. (1983) : En. Ismawi Haji Duet (Sarawak)- Dato’
 26. (1984) : En. Noor Din Idris (Kelantan)- 1
 27. (1985) : En. Noor Din Idris (Kelantan)- 2
 28. (1986) : Tuan Haji Mohamad Awang Teh (Terengganu)- 1
 29. (1987) : Tuan Haji Shafie Kati @ Haji Sulaiman (Selangor)- 2
 30. (1988) : En. Ahmad Salleh Saidi (Johor) - 1
 31. (1989) : En. Mohamad Haji Yusof (Kelantan)
 32. (1990) : Tuan Haji Daud Che Man (Terengganu)
 33. (1991) : Tuan Haji Mohamad Haji Yusof (Kelantan)
 34. (1992) : Tuan Haji Mohamad Awang Teh (Terengganu)- 2
 35. (1993) : Tuan Haji Abdul Rahim Haji Ahmad (Kelantan)- 1
 36. (1994) : Tuan Haji Abdul Rahim Haji Ahmad (Kelantan)(JM)- 2
 37. (1994) : Tuan Haji Abdul Rahim Haji Ahmad (Kelantan)(Tahun 1415 Hijrah)-3
 38. (1995) : Tuan Haji Mohamad Awang Teh (Terengganu)- 3
 39. (1996) : En. Mohamad Hussin Mohamad Yunus (Kelantan)- 1
 40. (1997) : En. Mohamad Hussin Mohamad Yunus (Kelantan)(JM)- 2
 41. (1998) : Tuan Haji Ahmad Salleh Saidi (Johor)- 2
 42. (1999) : Che Yahaya Daud (Kelantan)
 43. (2000) : Tuan Haji Radzi Kamarul Hailan (Perak)- 1
 44. (2001) : Tuan Haji Abd Ghani Hashim (Perak)- 1
 45. (2002) : Tuan Haji Abd Ghani Hashim (Perak) (JM)- 2
 46. (2003) : En. Ahmad Faizul Ghazali (Pahang)- Dato’
 47. (2004) : Tuan Haji Radzi Kamarul Hailan (Perak)- 2
 48. (2005) : En. Pisol Yusob (Perlis)
 49. (2006) : En. Shafie Lebai Hanafiah (Pahang)
 50. (2007) : Tuan Hj Aziz bin Mustakim (Johor)
 51. (2008) : En. Shamsul Ariffin bin Suffian (Perak)
 52. (2009) : Awangku Omar Asfuaddin bin Awangku Hamdan (Sarawak)
 53. (2010) : Encik Wan Ainuddin Hilmi bin Abdullah (W.Persekutuan)


Bahagian Qariah

 1. (1960) : Cik Saodah Hanafi (Perlis)
 2. (1961) : Cik Rogayah Sulong (Terengganu)- 1
 3. (1962) : Cik Rahmah Abd. Rahman (Johor)- 1
 4. (1963) : Cik Rogayah Sulong (Terengganu)- 2
 5. (1964) : Cik Faridah Mat Saman (Kelantan)- 1
 6. (1965) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 2
 7. (1966) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Terengganu)- 3
 8. (1966) : Cik Siti Noor Ismail (Kelantan) (untuk Tahun 1386 Hijrah)
 9. (1967) : Cik Rodziah Abd Rahman (Pulau Pinang)- 1
 10. (1968) : Hajjah Rahmah Abd. Rahman (Johor)- 2
 11. (1969) : Cik Jamaliah Ahmad (Kelantan)
 12. (1970) : Hajjah Rodziah Abd Rahman (Pulau Pinang)- 2
 13. (1971) : Hajjah Rodziah Abd Rahman (Pulau Pinang)- 3
 14. (1972) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 3
 15. (1973) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Terengganu)- 4
 16. (1974) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Terengganu)- 5
 17. (1975) : Puan Hajjah Rahmah Abd. Rahman (Johor)- 3
 18. (1976) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 4
 19. (1977) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 5
 20. (1978) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Terengganu)- 6
 21. (1979) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Terengganu)- 7 – Dato’
 22. (1980) : Puan Hajjah Sapinah Mamat (Kelantan)- 1
 23. (1981) : Puan Hajjah Sapinah Mamat (Kelantan)- 2
 24. (1982) : Cik Munirah Kassim (Kelantan)
 25. (1983) : Puan Hajjah Aminah Omar (Terengganu)
 26. (1984) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Johor)- 1
 27. (1985) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Johor)- 2
 28. (1986) : Puan Hajjah Embab @ Siah Mat Amin (Terengganu)
 29. (1987) : Puan Hajjah Sapinah Mamat (Kelantan)- 3
 30. (1988) : Puan Fasihah Hashim (Selangor)
 31. (1989) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 6
 32. (1990) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 7
 33. (1991) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Kelantan)- 8
 34. (1992) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Johor)- 3
 35. (1993) : Puan Hajjah Umi Kalthom Mohd Zain (Johor)- 1
 36. (1994) : Puan Hajjah Umi Kalthom Mohd Zain (Johor)- (JM) -2
 37. (1994) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Johor) (untuk Tahun 1415 Hijrah)- 4
 38. (1995) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Johor)- 5
 39. (1996) : Puan Hasinah Abdullah (Johor)- 1
 40. (1997) : Puan Hajjah Siti Aminah Awang (Pulau Pinang)
 41. (1998) : Puan Hajjah Sepiah Mohamad (Terengganu)
 42. (1999) : Puan Maznah Awang (Terengganu)
 43. (2000) : Puan Amnah Ayup (Sarawak) -1
 44. (2001) : Puan Hajjah Pasiah Hashim (Selangor)
 45. (2002) : Puan Hajjah Umi Kalthom Mohd Zain (Johor)- 3
 46. (2003) : Puan Hajjah Hasinah Abdullah (Johor)- 2
 47. (2004) : Puan Hajjah Hasinah Abdullah (Johor) (JM)- 3
 48. (2005) : Puan Faizah Mohd Husain (Selangor)
 49. (2006) : Puan Maslina Sinaga Abdul Rahman (Selangor)
 50. (2007) : Puan Amnah bt Ayup (Sarawak)- 2
 51. (2008) : Cik Sharifah Khasif Fadzillah bt Syed Badiuzzaman (Perak) - 1
 52. (2009) : Cik Sharifah Khasif Fadzillah bt Syed Badiuzzaman (Perak) (JM)- 2
 53. (2010) : Puan Nor Azah binti Ayub (Johor)Johan Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa

Bahagian Qari

 1. (1961- 1380H) : Tuan Haji Ahmad Maasom Pergau (Malaysia)
 2. (1962- 1381H) : En. Mohd Yusof Abdullah (Malaysia)
 3. (1963- 1382H) : Tuan Haji Manaf Sasaelos (Thailand)& Tuan Haji Ismail Hashim (Malaysia) – Johan Bersama
 4. (1964- 1383H) : En Hasan Musa (Malaysia)
 5. (1965- 1384H) : Tuan Haji Ismail Hashim (Malaysia)
 6. (1966- 1385H) : Tuan Haji Abd Majid Awang (Malaysia)
 7. (1966- 1386H) : Tuan Haji Ismail Hashim (Malaysia) (untuk Tahun 1386 Hijrah)
 8. (1967- 1387H) : En. Abdul Ghani Abdullah (Malaysia)
 9. (1968- 1388)) : Tuan Haji Saidin Abd Rahman (Malaysia)
 10. (1969- 1389H) : Tuan Haji Abd Majid Awang (Malaysia)
 11. (1970- 1390) : Tuan Haji Abd Majid Awang (Malaysia)
 12. (1971- 1391) : Tuan Haji Abd Majid Awang (Malaysia)
 13. (1972- 1392) : En. Abdul Ghani Abdullah (Malaysia)
 14. (1973- 1393) : En. Mohamad Taghi Morowat (Iran)
 15. (1974- 1394) : Tuan Haji Ismail Hashim (Malaysia)
 16. (1975- 1395) : Tuan Haji Ismail Hashim (Malaysia) –Dato’
 17. (1976- 1396) : En. M Ali Yusni (Indonesia)
 18. (1977- 1397) : Tuan Haji Mashud Awang Damit (Brunei)
 19. (1978- 1398) : Tuan Sofad Awang (Thailand)
 20. (1979- 1399) : Tuan Abbas Salimi Naleeni (Iran)
 21. (1980- 1400) : Tuan Haji Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Malaysia)
 22. (1981- 1401) : Sheikh Al-Amin Mohamad Thoumi (Libya)
 23. (1982- 1402) : Tuan Haji Abd Hak @ Abdul Ghani Abdullah (Malaysia)
 24. (1983- 1403) : Tuan Haji Mirwan Batubara (Indonesia)
 25. (1984- 1404) : En. Mohamed Abu Snena (Libya)
 26. (1985- 1405) : En. Noor Din Idris (Malaysia)
 27. (1986- 1406) : En. Ahmad Khader al-Tarablushi (Kuwait)
 28. (1987- 1407) : En. Ali Sayyah Gordji (Iran)
 29. (1988- 1408) : En. Syarifuddin M.BA (Indonesia)
 30. (1989- 1409) : En. Brahang Harang (Thailand)
 31. (1990- 1410) : En. Abbas Emam Jameh (Iran)
 32. (1991- 1411) : Tuan Haji Mohamad Haji Yusof (Malaysia)
 33. (1992- 1412) : En. Mansoor Ghazrizadeh (Iran)
 34. (1993- 1413) : En. Ahmad Abu Al-Ghasimi (Iran)
 35. (1994- 1414) : Tuan Haji Abdul Rahim Haji Ahmad (Malaysia)
 36. (1995- 1415) : Tuan Haji Abdul Rahim Haji Ahmad (Malaysia)
 37. (1995- 1416) : Sheikh El-Sahat El Sayed Hassan (Mesir)(untuk Tahun 1416 Hijrah)
 38. (1996- 1416) : Sheikh Mekkawi Mahmoud Mohamed (Mesir)
 39. (1997- 1417) : En. Mohamad Hussin Mohamad Yunus (Malaysia)
 40. (1998- 1418) : En. Mohamad Gandom Najad Toosi (Iran)
 41. (1999- 1419) : Che Yahaya Daud (Malaysia)
 42. (2000- 1420) : Tuan Haji Radzi Kamarul Hailan (Malaysia)
 43. (2001- 1421) : En. Mas'ud Sayah Gorji (Iran)
 44. (2002- 1422) : En. Bakri Waru (Indonesia)
 45. (2003- 1423) : En. Ahmad Faizul Ghazali (Malaysia)- Dato’
 46. (2004- 1424) : Tuan Haji Radzi Kamarul Hailan (Malaysia)
 47. (2005- 1425) : En. Indra Gunawan (Indonesia)
 48. (2006- 1426) : En. Hossein Saeid Rostami Tabrizy (Iran)
 49. (2007- 1427) : Tuan Hj Aziz bin Mustakim (Malaysia)
 50. (2008- 1428) : Tuan Hj Mu’min Mubarok (Indonesia)
 51. (2009- 1429) : Tuan Usama Abdullah (Iraq)


Bahagian Qariah

 1. (1961) : Tiada Penyertaan
 2. (1962) : Tiada Penyertaan
 3. (1963) : Tiada Penyertaan
 4. (1964) : Cik Faridah Mat Saman (Malaysia)
 5. (1965) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 6. (1966) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Malaysia)
 7. (1966) : Cik Siti Noor Ismail (Malaysia)(untuk Tahun 1386 Hijrah)
 8. (1967) : Cik Rodziah Abd Rahman (Malaysia)
 9. (1968) : Cik Rahmah Abd. Rahman (Malaysia)
 10. (1969) : Cik Maimunah Mo-air Saard (Thailand)
 11. (1970) : Puan Hajjah Rodziah Abd Rahman (Malaysia)
 12. (1971) : Puan Hajjah Rodziah Abd Rahman (Malaysia)
 13. (1972) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 14. (1973) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Malaysia)
 15. (1974) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Malaysia)
 16. (1975) : Puan Hajjah Nursiah Ismail (Indonesia)
 17. (1976) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 18. (1977) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 19. (1978) : Puan Hajjah Rogayah Sulong (Malaysia)- Dato’
 20. (1979) : Puan Sarini Abdullah (Indonesia)
 21. (1980) : Cik Maria Ulfa Haji Mudhafar (Indonesia)
 22. (1981) : Puan Hajjah Sapinah Mamat (Malaysia)
 23. (1982) : Cik Rahmas Abdullah (Malaysia)- 1
 24. (1983) : Puan Hajjah Aminah Omar (Malaysia)
 25. (1984) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Malaysia)- 2
 26. (1985) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Malaysia)- 3
 27. (1986) : Puan Rahmawati A. Rani (Indonesia)
 28. (1987) : Puan Hajjah Sapinah Mamat (Malaysia)
 29. (1988) : Puan Hajjah Pasiah Hashim (Malaysia)
 30. (1989) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 31. (1990) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 32. (1991) : Puan Hajjah Faridah Mat Saman (Malaysia)
 33. (1992) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Malaysia)- 4
 34. (1993) : Puan Fatimah Haji Madiah (Indonesia)
 35. (1994) : Puan Hajjah Umi Kalthom Mohd Zain (Malaysia)
 36. (1995) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Malaysia)- 5
 37. (1995) : Puan Hajjah Rahmas Abdullah (Malaysia) (Tahun 1416 Hijrah)-6
 38. (1996) : Puan Sainab Abdulromae (Thailand)
 39. (1997) : Puan Wildayati Nusril (Indonesia)
 40. (1998) : Puan Sepiah Mohamad (Malaysia)
 41. (1999) : Puan Maznah Awang (Malaysia)
 42. (2000) : Puan Isniarah Bantayao (Filipina)
 43. (2001) : Puan Hajjah Pasiah Hashim (Malaysia)
 44. (2002) : Dayang Hajjah Aminah Haji Abd Manaf (Brunei)
 45. (2003) : Puan Hajjah Djihadiah Badar (Indonesia)
 46. (2004) : Puan Nurhidayah Sulaiman (Indonesia)
 47. (2005) : Puan Faizah Mohd Husain (Malaysia)
 48. (2006) : Puan Hajjah Sainab Abdulromae (Thailand)
 49. (2007) : Puan Hajjah Amnah bt Ayup (Malaysia)
 50. (2008) : Puan Fatimah Harati (Thailand)
 51. (2009) : Cik Sharifah Khasif Fadzillah bt Syed Badiuzzaman (Malaysia)